Coronavirus COVID-19
Heb je een vraag over de federale coronamaatregelen? Neem dan een kijkje op www.info-coronavirus.be.
Je vindt er een uitgebreide lijst met veelgestelde vragen.
Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact op met de federale infolijn 0800 14689
Ben je op zoek naar informatie over uitbraken van COVID-19 op gemeentelijk niveau? Dan kan je terecht op volgende website:
Volg je graag de cijfers van de vaccinaties, per provincie of per gemeente, op de voet? De Vlaamse vaccinatieteller toont je elke dag hoeveel mensen in Vlaanderen intussen gevaccineerd zijn met 1 of 2 dosissen van een COVID-19-vaccin. Neem dan hier een kijkje:
https://www.laatjevaccineren.be/wie-waar-en-wanneer/vaccinatieteller
Wil u op de hoogte blijven van de motivatie van de Vlamingen? Dan kan u terecht bij de motivatiebarometer. U kan hier ook zelfdelnemen aan het onderzoek.
Lees op het tabblad perscommunicatie alle opiniestukken van de gouverneur over de coronapandemie.
Hier vindt u de volledige presentatie met de huidige Covid-19 situatie
Deze update wordt opgedragen aan de heer Rony Cuyt, gewezen ondervoorzitter van de Antwerpse Provincieraad en gewezen volksvertegenwoordiger die op 30 maart 2021 overleed aan Covid-19.
Studie naar het effect van de avondklok op het verloop van de Covid-19 curve in Antwerpen in de zomer van 2020
Afgelopen zomer kende provincie Antwerpen een opvallende en forse toename van het aantal positieve Covid-19 tests. Maar liefst de helft van de landelijke besmettingen situeerde zich in de Antwerpse provincie. Mede op vraag van de Nationale Veiligheidsraad nam gouverneur Cathy Berx einde juli dan ook bijkomende maatregelen, die in aanvulling op de nationale maatregelen, essentieel waren om de sterke stijging van het aantal besmettingen in de provincie in het algemeen en in stad en regio Antwerpen in het bijzonder, een halt toe te roepen en zo snel als mogelijk terug te dringen. Het sociale leven 4 weken lang, van 27 juli tot 26 augustus, drastisch reorganiseren om fysieke sociale contexten maximaal te beperken en bijgevolg de kans op verdere besmettingen zo klein mogelijk te maken, waren hét opzet en het doel.
Naast bijkomende maatregelen als verplicht telewerken, de invoering van de algemene mondmaskerplicht en vervroegd sluitingsuur voor horeca kondigde de gouverneur op 27 juli een algemene avondklok af voor Antwerpen. Behalve voor dringende, niet-uitstelbare verplaatsingen was aanwezigheid op het openbaar domein verboden van 23.30 tot 6 uur. Het bleek - helaas - de enige manier om nachtelijk vertier echt aan banden te leggen. Omwille van een hittegolf - om mensen de mogelijkheid te geven 's nachts buiten afkoeling te zoeken - werd de avondklok een nachtklok van 1.30 tot 5 uur. Van zodra het aantal besmettingen voldoende teruggedrongen was dankzij de indrukwekkende inspanningen van alle Antwerpenaren werden de bijkomende maatregelen voor provincie Antwerpen op 26 augustus 2020 weer opgeheven.
Meteen erna voerde Wim Flipse, arts infectieziektebestrijding van het Agentschap Zorg en Gezondheid, een onderzoek naar de effectiviteit van de lokale avondklok in Antwerpen, en dit samen met Maaike Van Overloop, medisch coördinator van de eerstelijnszones in Antwerpen en gouverneur Cathy Berx zelf.
Eén van de Besluiten van de studie stelt dat een avondklok effectiever is als er meer besmettingen zijn. In stad Antwerpen was er een zeer uitgesproken effect, in de andere steden van de provincie Antwerpen was dat er nauwelijks, of trad het effect pas later op. Toch, aldus gouverneur Berx, was het zinvol om de maatregelen voor de hele provincie in te voeren. Het doel van de reeks maatregelen was immers om onmiddellijk een gedragswijziging te creëren en zo de stijging van de besmettingen te doen stoppen. Met de beslissing om de avondklok niet alleen voor de stad, maar voor de hele provincie op te leggen, werd een verschuiving van het risicogedrag vanuit de stad naar de omliggende gemeenten voorkomen. Het is de verdienste van alle inwoners om de daling van de curve in de provincie te realiseren, dankzij een aangepast gedrag.
De algemene conclusie van de studie luidt: “Lokale uitbraken kunnen ingedijkt worden als er snel en doortastend opgetreden wordt. Optreden omvat een geheel van effectieve maatregelen die helder en klaar geformuleerd worden en die in staat zijn het aantal contactmomenten drastisch te reduceren. De avondklok neemt daar een belangrijke plaats in. Hoe meer besmettingen er waren, hoe effectiever de avondklok was.”
Cathy Berx dankt dr. Wim Flipse meest hartelijk voor het buitengewoon waardevolle en sterk gewaardeerde initiatief om meteen een kritisch onderzoek te starten naar de effectiviteit van de niet-vanzelfsprekend en om begrijpelijke redenen gecontesteerde maatregel. Ze dankt ook dr. Maaike van Overloop van de ELZ Antwerpen voor haar waardevolle reflecties.
U kan de volledige studie hier nalezen.
Sensibiliserende communicatie: filmpjesproject gouverneur Cathy Berx
De federale maatregelen blijven opvolgen en naleven is na al die maanden geen sinecure. Dat beseft ook gouverneur Cathy Berx. Toch is en blijft dat belangrijk om het stijgend aantal besmettingen een halt toe te roepen en te voorkomen dat meer mensen ziek worden of in het ziekenhuis belanden. Om alle inwoners uit haar provincie te informeren, aan te sporen en te motiveren om de maatregelen de komende weken en maanden te blijven opvolgen, in afwachting van een afvlakking van de curve en levensreddend vaccin, richt de gouverneur zich voortaan wekelijks tot hen in een kort filmpje.
Sensibiliserende communicatie: affiches "Stop het virus"
Om de verspreiding van het virus te beperken zijn de gouden regels ondertussen genoegzaam bekend. Toch blijft het belangrijk om onze inwoners blijvend te sensibiliseren op verschillende manieren.
Afstand houden, onze handen wassen, de sociale contacten beperken en een mond-neusmasker op zak hebben en dragen als het nodig is, zijn maar kleine dingen en makkelijk te volgen. Het zijn de kleine acties die ervoor zorgen dat het virus veel minder kans krijgt om zich te verspreiden. Ze zouden voor iedereen een routine moeten zijn.
Om de boodschap op een andere manier onder de aandacht te brengen, heeft de gouverneur met de Provinciale Crisiscel een affichecampagne opgezet met cartoons die de basisregels verduidelijken. De cartoons zijn van de hand van Dirk Van der Auwera van politie Lier. De cartoons zijn voor iedereen verstaanbaar en de boodschap is duidelijk: stel het juiste gedrag en stop het virus !
Download hier de verschillende affiches en verspreid ze op alle nuttige locaties:
- Vermijd fysiek contact met anderen
- Blijf thuis als u zich ziek voelt
- Draag uw mondmasker op drukke plaatsen
- Draag zorg voor de meest kwetsbare personen onder ons
- Zorg ervoor dat u uw mondmasker te allen tijde op zak hebt
- Was regelmatig uw handen
- Draag uw mondmasker op de correcte manier
- Houdt 1,5 meter afstand van elkaar
- Werk zo veel mogelijk van thuis
- Maak anderen attent op het belang van het naleven van de regels
- Stel je zorg niet uit
Provinciale COVID 19-politieverordeningen die nu van kracht zijn
Naam politieverordening | Publicatiedatum | Achtergrondinfo |
Organisatie hybride Provincieraad | 15/04/2021 | De politieverordening bepaalt dat de Provincieraad van 22 april 2021 op een hybride manier zal verlopen. Dit betekent dat de raadsleden zowel fysiek aanwezig kunnen zijn, als digitaal kunnen deelnemen aan de provincieraad. Het openbare gedeelte van de vergadering zal rechtstreeks en integraal via een livestream te volgen zijn. |
Organisatie hybride Provincieraad | 18/02/2021 | De politieverordening bepaalt dat de Provincieraad van 25 februarie 2021 en van 25 maart 2021 op een hybride manier zullen verlopen. Dit betekent dat de raadsleden zowel fysiek aanwezig kunnen zijn, als digitaal kunnen deelnemen aan de provincieraad. Het openbare gedeelte van de vergadering zal rechtstreeks en integraal via een livestream te volgen zijn. |
Organisatie hybride Provincieraad | 18/01/2021 | De politieverordening bepaalt dat de Provincieraad van 28 januari 2021 op een hybride manier zal verlopen. Dit betekent dat de raadsleden zowel fysiek aanwezig kunnen zijn als digitaal kunnen deelnemen aan de provincieraad. Het openbare gedeelte van de vergadering zal rechtstreeks en integraal via een livestream te volgen zijn. |
Organisatie digitale Provincieraad | 15/12/2020 | De politieverordening bepaalt dat de Provincieraad van 16 december 2020 op een digitale manier zal verlopen. Dit betekent dat de raadsleden digitaal kunnen deelnemen aan de provincieraad. Het openbare gedeelte van de vergadering zal rechtstreeks en integraal via een livestream te volgen zijn. |
Verplichting Mond-neusmaskers | 1/12/2020 | Verlenging van de vorige politieverordening van 22 oktober 2020 omtrent de mond-neusmaskerplicht. |
Organisatie Hybride Provincieraad | 30/11/2020 | De politieverordening bepaalt dat de Provincieraad van 4, 8, 9 en 10 december 2020 op een hybride manier zal verlopen. Dit betekent dat de raadsleden zowel fysiek aanwezig kunnen zijn, als digitaal kunnen deelnemen aan de provincieraad. Het openbare gedeelte van de vergadering zal rechtstreeks en integraal via een livestream te volgen zijn. |
Organisatie Digitale Provincieraad | 23/11/2020 | De politieverordening bepaalt dat de Provincieraad van 26 november 2020 op een digitale manier zal verlopen. Dit betekent dat de raadsleden digitaal kunnen deelnemen aan de provincieraad. Het openbare gedeelte van de vergadering zal rechtstreeks en integraal via een livestream te volgen zijn. |
Organisatie Hybride Provincieraad | 22/10/2020 | De politieverordening bepaalt dat de Provincieraad van 22 oktober 2020 op een hybride manier zal verlopen. Dit betekent dat de raadsleden zowel fysiek aanwezig kunnen zijn als digitaal kunnen deelnemen aan de provincieraad. Het openbare gedeelte van de vergadering zal rechtstreeks en integraal via een livestream te volgen zijn. |
Help onze zorgverleners en meld je aan als (crisis)vrijwilliger
Wil je jezelf nuttig maken tijdens deze pandemie en verstrengde lockdown? Ben je tussen 16 en 64 jaar oud, in goede gezondheid en behoor je niet tot een risicogroep?
Kan je minstens een halve dag per week tijd vrijmaken? Meld je dan aan als (crisis)vrijwilliger bij één van de onderstaande organisaties.
Vele handen maken immers licht(er) werk en zo steun je onze zorgverleners die het tijdens deze gezondheidscrisis extra zwaar hebben. Sommigen vallen jammer genoeg zelf uit door ziekte.
Jouw administratieve en logistieke hulp blijft dus meer dan welkom.
Op de website van het Rode Kruis kan je nalezen hoe je je als crisisvrijwilliger aanmeldt en kan ingezet worden in instellingen, organisaties en regio's waar er nood is aan extra ondersteuning en hulp. Ook kan je hier terecht voor meer informatie over een snelcursus crisisvrijwilliger die aangeboden wordt door het Rode Kruis.
Ook bij de Palliatieve Hulpverlening Antwerpen (PHA) zijn ze nog op zoek naar (tijdelijke) palliatieve vrijwilligers om terminale patiënten, vooral ook in Covid-19 tijden, bij te staan.
Heb je hiervoor interesse maar zit je nog met vragen? Bekijk dan dit filmpje.
Overtuigd maar vraag je je nog af hoe slim vrijwilligen tijdens de coronacrisis precies in zijn werk gaat? Op de website van het Vlaamse Steunpunt voor Vrijwilligerswerk vind je alle praktische info over bv. verzekering en statuut terug.
Eind juli nam gouverneur Cathy Berx aanvullende maatregelen in de provincie Antwerpen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Deze maatregelen waren van toepassing tot en met 26 augustus. Vanaf 27 augustus schakelden we voor de provincie Antwerpen volledig over op de federale maatregelen. De Provinciale Crisiscel blijft de epidemiologische situatie nauwgezet opvolgen. Je kan de verdere evolutie van het corona COVID-19-virus in België zelf volgen op de website van Sciensano.