Gezondheid

“Een gezonde bevolking zorgt voor een sterke economie”. Daarvan probeer ik zoveel mogelijk bedrijven, scholen, organisaties en mensen te overtuigen. Het is geen toeval dat bevolkingen in gezonde economieën met een sterke groei het minst kampen met overgewicht en obesitas. Het is niet voor niets dat de Wereldgezondheidsorganisatie het met stip op één zetten als dé gezondheidsuitdaging met zware economische impact voor de toekomst. Bovendien is er een duidelijke link tussen de problemen van overgewicht en obesitas én de klimaatverandering. Meer dan aan een paternalistisch geheven vingertje is er nood aan een positieve en gedeelde ambitie: gezamenlijk streven naar een gezondere BMI door meer fruit en groenten, minder dierlijke vetten, minder alcohol en minder, liefst geen toegevoegde suikers.

 

De voedselindustrie, ondernemingen, scholen, instellingen zijn onze bevoorrechte partners om die ambitie te helpen realiseren. Het vergt een gedeelde en gemeenschappelijke inspanning van allen. En weet, de beloning zal navenant verdeeld zijn! We zullen er ons niet enkel beter bij voelen. De economie en sociale zekerheid en dus ieder van ons zal er wel bij varen. Finland en Maleisië zijn ons alvast succesvol voorgegaan. Die boodschap op een sportieve en aantrekkelijke manier blijven brengen is dé uitdaging.

 

Kiezen voor een gezonde levensstijl moet vooral een bewuste keuze zijn, zonder dat we daarbij mensen met overgewicht stigmatiseren. In het verlengde van provinciale initiatieven zoals de stappenteller en de FITbus wil het provinciebestuur daarom starten met een aantal concrete projecten zoals het BMI-charter dat bedrijven, scholen en verenigingen kunnen ondertekenen en zoveel mogelijk gemeenten, bedrijven en organisaties stimuleren om tegen 2012 ‘hartveilig’ te worden en zich spontaan te laten registreren als orgaandonor.

(Bron: Ondernemers, Magazine Voka, december 2010)